[X]
[X]

Tumblr Map

What is this?

A map showing the location of the photos taken by the Hungarian Tumblr community

How does it work?

EXIF is a way to store metadata inside your image files. This includes things like what camera you used to take the pictures, what creative settings you applied on it, and nowadays it might also contain the location where the image was taken.

As this information might be considered sensitive data (especially if you have taken the picture at home or at work), most social sites, like Facebook, Twitter or Instagram remove these metadata from the uploaded images, so other people who check them will not find them. Tumblr however does no such thing.

Who are depicted on the map?

The photos of about 1000 Hungarian Tumblr users. The data is randomized for every data point to the nearest hald degree (both latitude and longitude)

Can I also be included?

It takes a while to generate the data, but if you are interested in doing it yourself you can either check you own blog using this app (more information about it here), or generate a similar map by following the instructions on https://github.com/sztupy/tumblr-exif-map

My picture is included and I don't want it to be there, what can I do?

Unfortunately due to the nature of Tumblr, neither deleting the posts, nor deleting your blog will make sure that your pictures are gone, as any reblog of your pictures will still contain the original image, with your location in them. The best thing you can do is to send a message to Tumblr's abuse staff telling them that you accidentally exposed confidential information, and ask them to remove all traces of the offending pictures from their site.

Also make sure that you disable location tracking inside your camera, or photo application you are using, so future photos you post will not end up exposing your location. Also always upload the image directly from Tumblr's site and not through a 3rd party site or application, as they can still inject geolocation based on their own metadata into the picture.

If possible try to also spread the word, so maybe Tumblr will eventually fix the problem by either automatically removing the GPS data from uploaded pictures, or at least add more visibility to the fact that an uploaded picture might contain geolocation data.

[X]

Tumblr Térkép

Mi ez?

A magyar tumblr felhasználók egy része által feltöltött fotók lokációi

Ez így hogy?

A digitális képek képesek különféle metaadatokat tárolni. Ezek egyike a készítés helye. A nagyobb szociális oldalak ezt az információt adatvédelem miatt ki szokták törölni a feltöltött képekből, azonban a Tumblr ezt nem teszi.

Kik vannak fenn a térképen?

Jeleneg kb. 1000 magyar vonatkozású blog által feltöltött képek adatai láthatók.

Az én blogom miért nincs rajta?

Nevesítve csak azon blogok szerepelnek, akik hozzájárultak ehhez. A többi adat anonimizálva (fél fok - kb. 50 km-es szórás) szerepel. Ha kíváncsi vagy arra, hogy a saját blogodon vannak-e a képek, melyek geoinformációt szivárogtathatnak, azt leellenőrizheted ezzel az alkalmazással (bővebb információk itt)

Mit tegyek ha van érintett képem?

Ha valami már egyszer felkerült az internetre, azt nehéz leszedni. Sajnos a Tumblr-n az, hogy törlöd a posztot vagy akár az egész blogod az nem elég, mert, ha valaki már reblogolta a perszonál képeidet, akkor azok fennmaradnak. Ha már reblogolták a képeidet az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy jelzed a problémádat a Tumblr ügyfélszolgálatán és megkéred őket (arra hivatkozva, hogy személyes adatokat tartalmaznak), hogy töröljék a posztot és az összes hozzá tartozó reblogot.

Emellett nem baj, ha jelzed nekik, hogy ez mind elkerülhető lenne, ha vagy automatikusan törölnék a geoinformációkat a képekből feltöltésnél, vagy legalább figyelmeztetnék a feltöltő felhasználót, hogy a kép alapján beazonosítható a készítés helye.

Emellett ne felejtsd el kikapcsolni a fényképező alkalmazásodban, vagy a kamerádon a GPS adatok elmentését, valamint a feltöltött képeket mindig a Tumblr-en keresztül töltsd fel. Mobiltelefonos alkalmazás használatánál arra is érdemes ügyelni, hogy ne egy másik alkalmazáson keresztül osszuk meg a képeket a Tumblr-re, ugyanis megeshet, hogy a külső alkalmazás ellátja az amúgy geoadatmentes képet geoadatokkal.

Én is csinálhatok ilyen térképet?

Persze, ha értesz hozzá, akkor az adatok generálásához szükséges forráskód megtalálható a https://github.com/sztupy/tumblr-exif-map oldalon.